Siemenet, rouheet ja jauhot

Siemenet ovat oikeita terveyspommeja. Ne sisältävät huimasti kuituja, proteiinia, hivenaineita ja terveellistä rasvaa ja sopivatkin terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon. Siemeniä voi napostella sellaisenaan tai suolattuina ja ne sopivat myös ruoanlaittoon ja esimerkiksi salaatin ja myslin joukkoon. 

Soijarouhe on soijapavuista valmistettua kasviproteiinia. Sitä käytetään jauhelihan tapaan esimerkiksi pataruoissa, kastikkeissa ja pyöryköissä. Se on myös hyvä kuitulisä ja sitä voi käyttää esimerkiksi jugurtin tai myslin seassa. Puolet soijarouheen painosta on proteiinia, joten se sopii hyvin proteiinipitoiseen ruokavalioon ja korvaamaan lihatuotteita. 

Keittovihannes 400g

Keittovihannes

107354

Kuivattu keittovihannessekoitus.

Sekoita n. 1 1/2 dl keittovihanneksia 2 litraan kiehuvaa vettä. Anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia. Lisää muut keittoainekset. Käytä myös patoihin.

Kvinoa 400 g

Kvinoa

104549

Kvinoa on eteläamerikkalainen ruokakasvi ja se onkin Etelä-Amerikassa yksi keittiön perusraaka-aineista. Miedon makuinen kvinoa ei ole heinäkasvi kuten viljat, mutta sitä käytetään ruuanvalmistuksessa couscousin, riisin, perunan ja pastan lailla lisukkeena. Kvinoa maistuu niin kuumana kuin kylmänäkin, joten sitä voi kokeilla myös ruokaisan salaatin joukossa

Kvinoa sopii myös raakapuuroihin ja leivonnaisiin.

Huuhtele kvinoa kuumalla vedellä. Lisää kiehuvaan veteen ja keitä kannen alla miedolla lämmöllä n.15min. Annostelu: 1 dl kvinoaa, 2,5 dl vettä ja 0,5 tl suolaa.

Maissijauho 400g

Maissijauho

106763

Gluteeniton maissijauho soveltuu esimerkiksi leipien, pikkuleipien ja tortillojen valmistamiseen.

Psyllium jauhettu 100g

Psyllium jauhettu

100630

Psyllium valmistetaan ratamokasvin kuoresta. Se on erinomainen kuidun lähde ja sopii monipuoliseen ruokavalioon lisäämään vatsan toimintaa.

Päivittäinen saantisuositus 1-2 tl.

Gluteenittomaan leivontaan 1-2 rkl psylliumia/1l nestettä.

Käyttö hiivataikinoille: 1-2 rkl psylliumia/ 1 l nestettä, turvotetaan 10 minuuttia ennen jauhojen lisäämistä. Jauhojen määrää voi psylliumin kanssa vähentää 10-30% normaalista määrästä.

Nesteettömissä taikinoissa (esim. pikkuleivät) psyllium voidaan lisätä jauhojen joukkoon. Käyttömäärä tällöin 1 tl psylliumia /3 dl jauhoja.

Riisijauho 400 g

Riisijauho

106676

Leivontaan ja ruoanlaittoon.

Pellavarouhe 350g

Pellavarouhe

106592

Pellavansiemenet ovat suosittuja ruuanlaitossa ja leivonnassa. Niitä ripotellaan esimerkiksi puuron, myslin tai smoothien joukkoon, ja ne ovat oiva lisä siemennäkkärin raaka-aineena.

Pellavansiemenistä tehdään myös perinteistä pellavansiemengeeliä liottamalla siemeniä vedessä. Nauti siemeniä 2 rkl päivässä.

Auringonkukansiemen kuorittu 800g

Auringonkukansiemen kuorittu

100068

Auringonkukansiemenet ovat nimensä mukaisesti peräisin auringonkukista. Siemenen kova kuori poistetaan ja sisältä paljastuu miedon pähkinäisen makuinen vaalea sisus. Ne sopivat niin sellaisinaan syötäviksi kuin ruoanlaittoon ja leivontaankin. Voit paahtaa auringonkukansiemeniä kevyesti pannulla niin saat niistä rapeampia.

Chia-siemen 300g

Chia-siemen

104046

Chia on salvioiden sukuun kuuluva siemenkasvi, jonka kukinnot ovat tähkämäisiä. Sana ”chia” tarkoittaa asteekkien kielellä öljyistä ja siemenet sisältävätkin rasvahappoja.

Chiansiemeniä kannattaa liottaa ennen käyttöä, koska ne imevät itseensä paljon nestettä. Siemenet sopivat myös tuorepuuroihin, sämpylöihin, leivonnaisiin ja smoothieihin. Käytä chiansiemeniä 1-2 rkl/pvä.

Hampunsiemen kuorittu 300g

Hampunsiemen kuorittu

105007

Hamppu on vanha perinteinen viljelykasvi, joka on noussut uuteen tulemiseen sen ravintoainepitoisuuden vuoksi. Hampunsiemenen maku on pähkinäinen, ja sitä käytetäänkin pähkinöiden tavoin leivonnassa ja ruuanlaitossa. Hampunsiemenellä ei ole pähkinöiden allergisoivaa vaikutusta.

Ripottele hampunsiementä aamujugurtin päälle, puuroon tai vaikka smoothien joukkoon. Hamppu on valmis syötäväksi sellaisenaan, sitä ei tarvitse välttämättä kuumentaa, paistaa tai liottaa.

Kurpitsansiemen 400g

Kurpitsansiemen

102382

Kurpitsa kuuluu kurkkukasveihin. Kurpitsan siemenet ovat pisaranmuotoisia vihreitä siemeniä ja ne sopivat monipuoliseen ruuanlaittoon ja leivontaan. Siemenistä tehdään myös öljyä sekä erityistä uutetta rohdosvalmisteisiin. Kurpitsansiemeniä voi liottaa ennen käyttöä, jotta niistä tulee pehmeämpiä. Kurpitsansiemeniä voi popsia myös sellaisenaan tai ripotella salaattien, smoothien tai sämpylöiden sekaan.

Pellavansiemen 400g

Pellavansiemen

100086

Pellavansiemenet ovat suosittuja ruuanlaitossa ja leivonnassa. Niitä ripotellaan esimerkiksi puuron, myslin tai smoothien joukkoon, ja ne ovat oiva lisä siemennäkkärin raaka-aineena.

Pellavansiemenistä tehdään myös perinteistä pellavansiemengeeliä liottamalla siemeniä vedessä. Nauti siemeniä 2 rkl päivässä.

Pinjansiemen 100g

Pinjansiemen

100630

Syötävistä männyn siemenistä tunnetuin on pinjansiemen. Ne ovat pehmeän rasvaisen makuisia ja niitä onkin käytetty elintarvikkeena jo tuhansia vuosia.

Pinjansiemeniä käytetään yleisesti liha-, kala- ja kasviruoissa sekä paahdettuna salaateissa. Niitä käytetään peston valmistuksessa sekä kaikenlaisessa leivonnassa. Pinjan makea maku soveltuu myös esimerkiksi raakaleivoksiin.

Salaattimix 400g

Salaattimix

102582

Siemeniä voi napostella sellaisenaan tai suolattuina ja ne sopivat myös ruoanlaittoon ja esimerkiksi salaatin ja myslin joukkoon. Niistä voi tehdä herkullisia siemennäkkäreitä tai niillä voi paneroida vaikka pihvin. Erityisen maukkailta siemenet maistuvat leipien ja sämpylöiden taikinassa. Siemenistä on siis vaikka mihin, kokeile rohkeasti päivittäisessä ruuanlaitossa!

Seesaminsiemen 400g

Seesaminsiemen

100088

Seesaminsiemenet sopivat hyvin kaikenlaiseen ruuanlaittoon ja leivontaan. Hieman pähkinäiseltä maistuva seesaminsiemen sopii erinomaisesti puuroihin ja leipätaikinoihin. Sillä voi leivittää pihvejä ja kuorruttaa uuniruokia. Seesaminsiementä käytetään myös tahinin valmistuksessa. Seesamia voi käyttää myös sellaisenaan smoothieissa ja salaateissa.

Soijarouhe, tumma 250g

Soijarouhe, tumma

100642

Soijarouhe on soijapavuista valmistettua kasviproteiinia. Sitä käytetään jauhelihan tapaan esimerkiksi pataruoissa, kastikkeissa ja pyöryköissä. ja sitä voi käyttää esimerkiksi jugurtin tai myslin seassa.

Tyypillisesti soijarouhetta käytetään liottamalla sitä mausteliemessä ennen paistamista. Se voidaan myös valmistaa laittamalla se kuivana pannulle öljyn ja mausteiden kanssa ja lisäämällä vettä sitä mukaa kun rouhe imee nestettä itseensä. Soijarouheen voi laittaa myös sellaisenaan esimerkiksi keittoihin.

Soijarouhe ei itsessään maistu juuri ollenkaan, joten tuote saadaan mausteilla halutun makuiseksi. Soijakastiketta lisäämällä soijarouheeseen saa lihankaltaisen maun.

Soijarouhetta voidaan käyttää leivonnassa korvaamalla neljännes vehnäjauhoista rouheella.

Tumma soijarouhe on värjätty sokerikulöörillä.

Soijarouhe, vaalea 250g

Soijarouhe, vaalea

100643

Soijarouhe on soijapavuista valmistettua kasviproteiinia. Sitä käytetään jauhelihan tapaan esimerkiksi pataruoissa, kastikkeissa ja pyöryköissä. ja sitä voi käyttää esimerkiksi jugurtin tai myslin seassa.

Tyypillisesti soijarouhetta käytetään liottamalla sitä mausteliemessä ennen paistamista. Se voidaan myös valmistaa laittamalla se kuivana pannulle öljyn ja mausteiden kanssa ja lisäämällä vettä sitä mukaa kun rouhe imee nestettä itseensä. Soijarouheen voi laittaa myös sellaisenaan esimerkiksi keittoihin.

Soijarouhe ei itsessään maistu juuri ollenkaan, joten tuote saadaan mausteilla halutun makuiseksi. Soijakastiketta lisäämällä soijarouheeseen saa lihankaltaisen maun.

Soijarouhetta voidaan käyttää leivonnassa korvaamalla neljännes vehnäjauhoista rouheella.