Perinteinen ja gluteeniton saaristolaislimppu

Perinteinen vai gluteeniton saaristolaislimppu? Molemmat yhtä maukkaita!

Perinteinen ja gluteeniton saaristolaislimppu
Perinteinen taikina
1 1/2 dl kuumaa vettä
1 1/2 dl kaljamaltaita
2 dl piimää
2 dl appelsiinimehua
1 rkl kuivahiivaa
2 dl siirappia
1 dl ruisleseitä
1 1/2 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
1 1/4 dl ruisjauhoja
1/4 dl Salliselta kurpitsansiemeniä
1/4 dl Salliselta auringonkukansiemeniä
1/4 dl kaurahiutaleita
Gluteeniton taikina
3 dl piimää
3 dl appelsiinimehua
1 rkl kuivahiivaa
1 rkl Salliselta psylliumia
1 1/2 dl siirappia
2 dl Salliselta pellavansiemenrouhetta
1 dl kaurahiutaleita
1 dl kaurajauhoja
2 dl tattarijauhoja
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl Salliselta riisijauhoja
1 rkl suolaa
1 tl Salliselta jauhettua fenkolia
1 tl Salliselta kokonaista anista
2 tl kaakaota
1 tl ksantaania
1/2 dl Salliselta kurpitsansiemeniä
1/2 dl Salliselta auringonkukansiemeniä

Perinteinen saaristolaislimppu:
1. Laita kaljamaltaat likoamaan kuumaan veteen (niin kuumaa kuin hanasta saat).
2. Sekoita joukkoon kaikki loput aineet.
3. Peitä taikinakulho muovilla ja anna seistä 2 tuntia huoneenlämmössä. 
4. Jaa vuokiin ja nostata vielä 30 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 160 - 165 asteeseen.
5. Paista leipiä yhteensä 90 minuuttia.
6. Kun paistoaikaa on jäljellä 30 minuuttia, valele leivät siirappi-vesiseoksella (1 osa vettä, 1 osa siirappia).

Gluteeniton saaristolaislimppu:
1. Lämmitä piimä ja mehu 42-asteiseksi.
2. Lisää joukkoon kaikki muut aineet ja vatkaa rivakasti 5 minuuttia.
3. Anna levätä 15 minuuttia.
4. Annostele vuokiin ja nostata muovin alla 35-40 min.
5. Paista 170 asteessa aluksi 30 minuuttia.
6. Voitele leivät kananmuna-siirappiseoksella (2 osaa siirappia, 1 osa kananmunaa).
7. Nosta lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 15 min.

Voit tehdä saaristolaislimpun jo viikon etukäteen ja säilyttää sen jääkaapissa. Gluteeniton saaristolaislimppu kannattaa pakastaa ja leikata vasta tarjottaessa.
Gluteenittomaan saaristolaisleipään saat maltaan makua leipomalla sen olueen ja valelemalla olut-siirappi seoksella, puoli tuntia ennen paistoajan päättymistä.

Tulosta